16-01-2011 Rondje zeeland

In de winter vind ik het altijd geinig om een rondje door zeeland te maken. Dit weekend stond er niks in de planning, dus dat werd lekker vogelen! Zaterdag moest ik even mijn zusje afzetten bij de basketbal in Barendrecht waarna ik even doorgereden was naar de buffelkopeend en naar Strijen. De buffelkopeend was weer mooi als altijd, en ook bij Strijen werkte de dwergganzen goed mee. Uiteindelijk had ik drie groepjes gevonden met totaal 20 exemplaren. Er was ook nog een sneeuwgors gemeld bij Strijen, maar die kon ik helaas niet vinden.

Zondag gingen Ruben en ik weer een rondje maken door de Delta. We hadden niet echt doelsoorten, maar we wilden gewoon lekker vogelen. We begonnen bij Markenje, een leuke plek voor steltlopers, en een goede plek waar de eerste bruine kiekendieven weer komen (of blijven overwinteren.) Hier hadden we 2 bruine kiekendieven, zilverplevieren, goudplevieren en bonte strandlopers. Verder zat er niet zoveel waarbij we door gingen naar de Brouwersdam. In de winter heb je hier, met wat geduld, altijd wel ijseenden. Als het rustig weer is zie je ze zitten, en als er wat meer golven op het water staan moet je het geduld hebben tot ze een stukje gaan vliegen, en dat je ze dan ergens op pikt. Bij het haventje hadden we dan ook al 3 ijseenden, 8 grote zee-eenden en verder de andere dingetjes. Bij de spuisluis hadden we nog 3 ijseenden, wat kuifduikers, een slechtvalk, paarse strandloper en wat handen vol roodkeelduikers. Naast de Brouwersdam ligt Scharendijke, een goede plek voor ganzen. Hier zat een grote groep brandganzen met een paar rotganzen en 13 witbuikrotganzen ertussen. Hier was al eerder een roodhalsgans tussen gemeld, en deze was er ook wel uit te halen. Helaas zat de vogel achterin de groep waarbij de vogel enkele keren vrij zat, maar het grootste gedeelte van de tijd moesten we het doen met een koppie. Naast de graslanden met brandjes was er een veld met 116 kleine zwanen en 5 kleine rietganzen.
In de Prunjepolder vonden we snel een roodhalsgans in een groep rotganzen (en 2 witbuiken.) In de Prunje zaten verder wat lepelaars een nonnetje en een rosse grutto. Na de prunjepolder gingen we door naar de stolpweg, waar het altijd druk is met fotografen. Dit is een goede plek om velduilen te zien en anders leuks op de foto te zetten. Vandaag hadden wij hier een ijsvogel, houtsnip, kleine zilverreigers en aan het einde van de middag een velduil.

Roodhalsgans (Branta ruficollis - Red-breasted Goose)

Kleine zilverreiger (Egretta garzetta - Little Egret)

Houtsnip (Scolopax rusticola - Eurasian Woodcock)

Torenvalk (Falco tinnunculus - Common Kestrel)

Velduil (Asio flammeus - Short-eared Owl)

Geen opmerkingen: