21-09-10 Noordse waterlijster

Omdat m'n blog ondertussen een aardige achterstand heeft opgelopen ga ik in de omgekeerde volgorde terug werken, en daarbij beginnen we met dit geweldige Amerikaantje.
Zaterdag waren Ruben, Ruben, Jorrit, Arie en ik gezellig aan het vogelen op de Maasvlakte en deden de ene leuke na de andere leuke soort. Het was een geslaagde dag tot we over zee zaten te kijken en er een telefoontje kwam dat er een Noordse waterlijster op Vlieland (tijdens DT1) zat. Als er dit soort geintjes gebeuren word de sfeer er in eerste instantie nooit beter op, en ook nu hing er een gespannen sfeer. Een aantal mensen hadden een watertaxi geregeld naar Vlieland die wij al niet meer gingen halen. Na wat risico's tegen elkaar weg gestreept te hebben vond ik het ook te risico vol om de volgende ochtend bij de eerste boot klaar te staan aangezien het een heldere avond zou worden. Je kent het wel; je slaapt een nacht niet echt best, en de volgende ochtend staat er vrolijk dat hij nog steeds ter plaatse was... Gebroeders Vlot hadden wel de gok gewaagd en konden samen met nog een 200 man genieten van dit beest.
Om dezelfde dag nog te gaan en de boot van kwart voor 2 halen vond ik zonde van een dagje Vlieland, en aangezien ik maandag een goede dag les had zat ik samen met Erik, Ruben, Pieter en Jelle (ja inderdaad, 5 man in Sprokky is best veel) op weg naar Vlieland. Gelukkig hadden we de reis ruim geplant en konden we de paar minuten file opvangen en om kwart voor 9 stonden we met nog een 10-tal vogelaars klaar om de boot te bezetten. Op de boot was het gezellig en met een heerlijke ochtend zon was het niet zo erg dat er niks langs de boot vloog. Het werd pas helemaal gezellig toen de piep kwam dat de vogel nog aanwezig was, super! De eerste vreugdedansjes werden al bij voorbaat gedaan en om kwart over 10 stonden we achter Jeroen Krabbe in de rij om een fiets te huren. Om even te laten zien dat de jonge generatie helemaal strak van de conditie en adrenaline staat kwamen we even later buiten adem aan bij de Oude Eendenkooi. Hier zagen we meer huurfietsen liggen, en al snel konden we bijna geruisloos aanschuiven bij een gezellige groep mensen die doodstil aan het wachten was waar de vogel eerder de ochtend was gezien.
Even later kwam de conclusie dat we niet in de goede hoek stonden waar de vogel de andere dagen was gezien, maar aangezien de vogel hier eerder in de ochtend gezien was deed ons beslissen hier te blijven zitten. Dit was alweer geen goede beslissing, want even later kwam er een telefoontje dat de vogel op de oude plek te zien was. Dit zijn altijd de leuke momenten, want dan word er altijd gerend, en aangezien het een blubberboel was kon het spannend worden. Dit bleek niet het geval en eenmaal aangekomen was de vogel heerlijk skulkerig langs de waterkant aan het scharrellen. Hierbij trok hij zich niks aan van de ongeveer 80 man die probeerde een glimp van de vogel op te vangen.
Na een aantal minuten vloog de vogel al roepend de boom in, om weer te vertrekken naar een onbekende plek, de buit was binnen!
Voor zo’n zeldzaam beest reis je natuurlijk niet een tijd om hem even te zien, en het zoeken begon weer. De vogel werd weer zo nu en dan gezien, maar elke keer niet erg goed, tot hij langs een overzichtelijk waterrandje zat. Hier liet de vogel zich erg goed bekijken tijdens het omgooien van bladeren en het oppikken van kleine insectendingen. Na een paar minuten dook de vogel weer de bosjes in, waarbij een aantal mensen tevreden op zoek gingen naar de roodkopklauwier even verderop. Wij stonden nog even na te genieten toen Jelle opeens riep “Hij zit daar op die tak, in het zonnetje!!” En jewel, daar zat hij heerlijk van het zonnetje te genieten op een kale tak! Hier was hij zich heerlijk aan het poetsen en ging op een gegeven moment aan de wandel op weer te verdwijnen. Dit was voor ons ook een mooi moment om uit dit donkere koude bos te verlaten en lekker in het t-shirt naar de roodkopklauwier te gaan “zoeken.” Dit was inderdaad niet echt zoeken, want toen we aankwamen was de vogel in beeld, en we konden ook op aardige afstand genieten van dit juveniele beest.
Na wat pogingen gedaan te hebben om zelf wat leuks te vinden gingen we met de boemerangs van Erik spelen, waarbij we ons goed konden vermaken tot de boot weer terug ging naar Harlingen. Op de terugweg gingen we voor Jelle even langs de grauwe franjepoot, en zo kwam er een einde aan dit heerlijke dagje Vlieland!

Noordse waterlijster (Seiurus noveboracensis - Northern Waterthrush)

Noordse waterlijster (Seiurus noveboracensis - Northern Waterthrush)

Noordse waterlijster (Seiurus noveboracensis - Northern Waterthrush)

1 opmerking:

Pieter Baalbergen zei

Leuk dat je, je blog weer bijhoud, was een mooi dagje.