18-09-10 Maasvlakte

De voorspellingen voor dit weekend waren veelbelovend dus was de planning snel gemaakt; naar de Maasvlakte! Aangezien er wel een hoop leuke bosjes weg zijn, blijft het nog steeds een leuke plek om te vogelen.
De lol begon vrijdag al, we waren eerder uit dan geplant en we konden dus in de avond even de avondpiek mee pakken met zeerukken. Al snel vlogen de eerste kleine en grote jagers langs en ook snel vloog er een drieteenmeeuw langs. Het vloog lekker, en ook vloog er al snel een noordse pijl lekker dichtbij langs en vloog er een kleinste jager voorbij wat verder achter de noordse pijl. Deze was even achter een grote stern aan het aangaan waarbij het slanke postuur met de erg snelle vleugelslag snel opvielen. Zo hadden we binnen 5 minuten 3 nieuwe jaarsoorten, kan slechter! Dit maakt de jaar teller nu op 306. Helaas zaten we er pas vrij laat, en werd het snel donker. Aangezien Sperwergrasmus voor Ruben nieuw was gingen we hier even snel langs, en deze liet zich gelukkig snel bekijken.

Maar om nu weer even terug te komen bij het verhaal van vandaag; de voorspellingen waren dus goed. Het enige probleempje was dat noch Ruben, noch ik de auto ter beschikking hadden. Gelukkig hebben we facebook nog, en we kregen een lift aangeboden van Jorrit. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende ochtend stonden Jorrit en Ruben Vlot samen met Arie Kolders voor de deur bij Ruben, na een gezellige pyamaparty;) Even later waren we bij de nieuwe stuifdijk, en kon het op zee los gaan. Het los gaan was relatief, en er vloog vrij weinig. Leuk was een Morinelplevier die luid roepend kwam overzetten, en pas wat later door Jorrit werd opgemerkt en hem zag vliegen (de rest hoorde hem alleen roepen.) Aangezien het niet lekker vloog gingen we de vlakte aan de andere kant van de weg (volgens wrnm.nl de vuurtorenvlakte, volgens mensen in het veld toch ook nog het luzerneveld??) op zoek naar de morinel, in de hoop dat die was ingevallen. Dit was niet het geval, maar wel vlogen er 2 stuks ijsgorzen rond, die minder tam waren dan die van vorige week. Terwijl we de bosjes naast het veld aan het checken waren kregen we een belletje dat er zojuist een ad zomerkleed vorkstaartmeeuw langs de telpost vloog, zonde! Op goed geluk snel weer terug gegaan naar de telpost, om deze even later met de zelfde vaart weer te verlaten omdat er nog steeds niks vloog.
De volgende stop was de sperwergrasmus die al een week op dezelfde plek zat, en ook nu nog. Deze liet zich zo nu en dan even leuk bekijken en na een tijdje kregen we een melding binnen van een grauwe klauwier even verderop langs de dijk. Met de daurische klauwier in het achterhoofd moesten we de vogel toch maar even bezoeken, maar het bleef inderdaad een grauwe klauwier; ook leuk. Ondertussen viel er nergens meer achteraan te gaan, en konden we zelf iets gaan zoeken. Dit was al snel gelukt in de vorm van een draaihals die Jorrit vond tijdens het urineren. Deze werd natuurlijk ook door iedereen bezocht, en zo nu en dan ging hij even mooi in een bosje zitten.
Na deze draaihals zijn we actief verder gaan zoeken en vonden een erg skulkerige draaihals, toch leuk 2 draaihalzen op 1 dag.

Noordse pijlstormvogel (Puffinus puffinus - Manx Shearwater)

Kleine jager (Stercorarius parasiticus - Parasitic Jaeger)

Sperwergrasmus (Sylvia nisoria - Barred Warbler)

IJsgors (Calcarius lapponicus - Lapland Longspur)

Draaihals (Jynx torquilla - Eurasian Wryneck)

Geen opmerkingen: