05-09-10 Daurische klauwier

De dag begon vroeg samen met Ruben op de telpost "de vulkaan". Het vloog wel aardig, maar de krenten waren er nog niet toen er een piep doorkwam van daurische klauwier, tot ziens! Zij had een mooie plek uitgekozen, namelijk lekker noordelijk bij Den-Helder. De daihatsu van Ruben deed het toen nog en we scheurden met een gezonde spanning ervandoor. Na een tijdje kwamen we bij de parkeerplek aan, en de vogel moest nog steeds ter plaatse zitten. Snel het dijkje oprennen en het aanschuiven kon beginnen. De vogel had een favoriet rozenbottel struikje, en ook nu zat zij daar bovenin. De vogel zat zo nu en dan lekker in het zonnetje te suffen, en soms dook zij naar beneden om een insect op te pikken en op te eten in hetzelde struikje. Een geweldige show maakte ze ervan, en iedereen kon er mooi van genieten. De vogel was totaal niet schuw en vloog soms zelfs op ons af, om daarna snel weer terug naar het struikje te vliegen.
Aangezien we toch in Noord-Holland waren gingen we even langs de dijkgatsweide. Hier waren gisteren, en vanochtend 4 bijeneters gezien, wat natuurlijk elke keer weer geweldige vogels blijven. Bij de klauwier ging het gerucht al, en dat werd hier bevestigd, er waren er 3 aangereden waarvan 2 meteen dood waren, en 1 verzwakt was opgevangen, er rest er dus nog 1! Deze scheen over het gebied rondjes te vliegen, dus gingen we centraal in het zonnetje liggen, en jewel, daar kwam de vogel samen met wat boertjes aangevlogen, prachtig tegen een blauwe lucht en af en toe roepend, jummie. Hier was ook een groepje van 12 grauwe franjepoten gezien die zich in een mooi groepje lieten zien, ook altijd leuk zo'n groot groepje.
Dit was zo een mooie dag, en we waren weer op tijd thuis. Thuis aangekomen natuurlijk weer een beetje computeren, en daar zagen we een melding van een duinpieper ter plaatse, redelijk dichtbij. We kenden de waarnemer niet, en hij had verder ook niet zoveel ingevoerd. Op goed geluk langs gegaan, en jewel, daar zat een mooie duinpieper ter plaatse in het avondzonnetje; de kers op het toetje.

Daurische klauwier (Lanius isabellinus - Daurian Shrike)

Daurische klauwier (Lanius isabellinus - Daurian Shrike)

Bijeneter (Merops apiaster - European Bee-eater)

Duinpieper (Anthus campestris - Tawny Pipit)

Geen opmerkingen: