27-05-10 Rondje limburg

Aangezien het afgelopen week wel leuk vertoeven was op Texel stond er voor vandaag in eerste instantie een dagje Texel gepland. Maandag was er niks leuks meer aanwezig, en aangezien Erik erg graag een roodmus in Nederland wilt hebben, en wij ook voor onze jaarlijst werd dit de volgende doelsoort voor vandaag. De roodmussen zijn nog niet erg goed te twitchen want ze zijn erg mobiel dus we hadden nog geen direct plan.

Gisteren was ik weer eens op internet aan het koekeloeren, en zo was ik ook mijn jaarlijst met andere lijsten aan het vergelijken om te kijken wat ik allemaal had gemist en welke soorten nog goed te doen zijn. Zo kwam ik bij iemands lijst een bijeneter tegen, en dacht dat die nog niet twitchbaar was geweest. Ik dus op waarneming kijken, en daaruit bleek dat er al aardig wat mensen een groepje van 5 bijeneters had getwitcht, met foto's, en ter plaatse. Na wat Limburgers gebeld te hebben hadden we nog steeds geen locatie aangezien iedereen de plek geheim wilde houden. Na wat speurwerk hadden we uiteindelijk een plek gevonden die het wel moest zijn en ons bekend voor kwam en al snel hadden we een doel voor deze dag gevonden.
Aangezien deze avond ook 2 zwarte oooievaars gemeld werden onder Wageningen, en aangezien deze soort Pieter nieuw was, en voor Erik een nieuwe jaarsoort was gingen we hier eerst langs. Het weer was slecht vanavond, dus de kans dat ze de ochtend nog ter plaatse zouden zijn was erg aanwezig. We moesten even op het pontje wachten, en na eerst de verkeerde kant op te zijn gereden zagen we al twee andere vogelaars kijken naar de 2 zwarte ooievaars.
Vervolgens vervolgenden we onze route en de plek was goed te vinden. Terwijl ik me even terug trok om prive redenen hoorde ik al een bijeneter roepen!
Vanaf deze weg waren de bijeneters soms goed te zien en horen, zowel in vlucht als in de aanwezige boompjes, erg gaaf! Ondertussen zaten er ook 2 wielewalen te roepen en hoorden we zo nu en dan een raaf roepen.

Aangezien we nog een dag voor de boeg hadden besloten we naar de orpheusspotvogel te gaan zoeken ergens in het zuiden van Limburg. Aangezien we via deze weg eerst langs Stevensweert kwamen gingen we hier eerst langs voor de witwang. Het water stond een stuk hoger, maar na een kwartiertje wachten kwam die weer mooi dichtbij foerageren. Ondertussen zat er ook hier een dwergstern en een noordse stern, maarja die zijn voor ons minder leuk aangezien we langs de kust wonen. Evengoed gingen we weer door richting Gereldal waar de orpheus al snel zat te zingen. Hij liet zich minder makkelijk bekijken, maar af en toe was hij toch leuk te zien bovenin wat bomen.

Zwarte ooievaar (Ciconia nigra / Black Stork)

Bijeneter (Merops apiaster / European Bee-eater)

Bijeneter (Merops apiaster / European Bee-eater)

Witwangstern (Chlidonias hybrida / Whiskered Tern)

Witwangstern (Chlidonias hybrida / Whiskered Tern)

Koninginnepage

Dwergstern (Sternula albifrons / Little Tern)

Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus / Little Gull)

Geen opmerkingen: