19-04-10 Brilzee-eend!!

Gisteren waren Ruben en ik weer eens een keer niet in Zuid-Holland in het weekend (moesten excursie leiden) word er een brilzee-eend ontdekt op de brouwersdam! Wij natuurlijk een beetje in de stress en zo snel mogelijk naar het station gegaan. Eerst moest ik mijn tas ophalen in Malden, en toen door naar het station. Hier net de trein gemist en het eerste kwartier vertraging hadden we/ik al te pakken. Eenmaal in Arnhem aangekomen bleek er iemand geen zin meer in het leven te hebben, en was voor de trein gesprongen. De vertraging was voor onbestemde tijd, dus we konden omrijden, via Nijmegen, Breda en zo naar Rotterdam. Ondertussen vlogen de smsjes heen en weer, en het punt dat iedereen al onderweg was maakte het nog allemaal wat spannender. Naarmate we dichterbij Rotterdam kwamen kregen we allemaal berichten dat hij verder niet meer was gezien, en besloten we dat het geen zin had om erheen te gaan, en lieten we hem schieten.

Nadat we vanochtend toch in de buurt aan het inventariseren waren gingen we hierna even langs in de hoop dat hij er weer rond laag water zou zitten. Na iets meer dan 1,5 uur over zee te hebben getuurd, en 11 adulte zomer kuifduikers, adult zomerkleed roodhalsfuut en vele zwarte zee-eenden, eiders en miza's verder zag Ruben opeens een gekke zee-eend. Vanwege het vlakke water, en het zonnetje dat even doorkwam had ik hem ook snel in beeld, en op viel dat hij zich een beetje als een rosse stekelstaart gedroeg. Het staartje omhoog en de kop die zwaar leek. Af en toe viel het licht goed waarbij we de twee vlekjes op de kop konden zien. De vogel flapperde ook soms met de vleugels waarbij we vast konden stellen dat hier geen wit op zat, zodat we grote zee-eend uit konden sluiten. De vogel zat alleen op het water vlakbij de punt de zandbank midden op de Brouwersdam (zie voor exacte plek waarneming.nl) We hebben haar gedurende een half uur kunnen bekijken, waarna de zee ruiger werd, en we haar uit het oog verloren. gedurende dit half uur zat er ook zo nu en dan een groepje van ongeveer 20 zwarte zee-eenden in de buurt, waarmee we haar ook konden vergelijken.

Na de brouwersdam gingen we nog even langs Markenje in de hoop de reuzenstern van een paar dagen geleden tegen te komen. van wat andere vogelaars kregen we te horen dat er ook witbui rotganzen aanwezig moesten zijn, die we niet hadden gevonden. Wel zaten er een hoop rotganzen, en ook de zwartkopmeeuwen waren er zo uit te halen. (alweer) Ruben had opeens een strandplevier in beeld, en terwijl ik de aanwijzigingen volgde ging er een gek ding door beeld. Ik dacht zal wel, en zag de strandplevier, en later zat er ook een tweede bij, een paartje. Ruben zag ook dat beest en we kwamen even niet uit de determinatie, maar trokken daarna dat het om een gestreepte strandloper ging, leuk! Na een paar bewijsplaatjes gemaakt te hebben vloog de vogel helaas opeens op, en vloog richting de Slikken van Flakee. Al om al een leuke dag en het was een mooie tijd om weer naar huis te gaan.

Niks minder, en vooral niks meer dan een bewijsplaatje (digiscoop) van de gestreepte strandloper (en op de eerste foto zelfs een strandplevier;)):
Gestreepte strandloper (Calidris melanotos / Pectoral Sandpiper)

(rechts) Gestreepte strandloper (Calidris melanotos / Pectoral Sandpiper)
(links drieteenstrandloper)

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi,

Welke van de twee is nou de Streep?
Die linkervogel van de onderste foto is dezelfde als die van de bovenste foto (toch?). Dus, wat is de rechtervogel van de onderste foto?

groetjes,

Gert Ottens