27-02-10 Rondje zuid

vandaag met Ruben V en Pieter B het jaarlijkse uitje naar Limburg gemaakt. Het was pas de tweede keer dat we het deden, maar toch belangrijk voor de jaarlijst. Aangezien we vanuit Rotterdam gingen gingen we eerst naar de oesterdam in Zeeland, omdat dit maar een klein stukje om was, en hier de eerste nieuwe soort zat. Hier zit al bijna de hele winter een groepje fraters, die zich ook meteen leuk lieten zien en bekijken. Helaas was het groepje van 13 stuks erg schuw en wilden niet op de foto. Op de dam zaten ook 3 strandleeuweriken die zich in het slechte licht wel een beetje lieten fotograferen. Aangezien we nog een hele reis voor de boeg hadden hebben we niet teveel tijd hier doorgebracht en gingen we weer verder. Vlak naast de oesterdam word zo nu en dan een zeearend gemeld, en deze liet zich vrij snel bekijken (vrij ver weg.) Hij vloog een klein stukje door de scoop van Ruben, en ging daarna weer zitten.

Strandleeuwerik (Eremophila alpestris / Shore lark)

Strandleeuwerik (Eremophila alpestris / Shore lark)

Via antwerpen, wat afgesloten was, dus toch via Eindhoven kwamen we aan in Limburg met als eerste stop de grauwe gorzen van sibbe. Na een helehoop geelgorzen te hebben gezien zagen we een grauwe gors vliegen, en al snel hoorden we er ook een hoop roepen. Ze lieten zich erg leuk horen, en lieten zich af en toe leuk zien. Door de aanwezige blauwe kiekendieven vlogen er soms groepjes grauwe gorzen op waardoor het aantal beter was te schatten/tellen. Na hier even lekker in het zonnetje een paar boterhammen te hebben gegeten gingen we weer de auto in en gingen we op weg naar de Enci groeve voor de oehoe. Eenmaal aangekomen was hij vrij snel te zien (voor Pieter duurde het allemaal wat langer) op de oude plek. We hadden vrij veel geluk dat hij hier zat, want ze zijn doordeweeks aan het werk onder de rustplek van de oehoe, en laat zich dan niet zo vaaak zien. Aangezien hij een beetje achter de takken zat probeerden we het van het andere uitkijkpunt, maar vanaf hier was het helemaal niet doen (door alle takken die ervoor zaten.) Terwijl we de conclusie trokken dat het niet ging lukken kwamen er opeens 3 kraanvogels over vliegen, altijd leuk meegenomen!
Omdat we er toch langs kwamen was Venlo de volgende stop. Dit om even naar de kuifleeuweriken te kijken (ook al hadden we ze al mooi gezien en gehoord in 's Gravenzande.) Deze zaten ook meteen bij aankomst op de bekende parkeerplek, maar waren ook weer net zo schuw als altijd. Hierna naar Arnhem gegaan, om morgen de korhoenders te proberen op de heuvelrug. Aangezien we toch in de buurt waren met de auto even langs de sneeuwgans van Opheusden gegaan en hebben we het groepje van 4 roodhalsganzen gezocht, die we helaas niet hebben gezien

Grauwe gors (Emberiza calandra / Corn bunting)

Grauwe gors (Emberiza calandra / Corn bunting)

Kraanvogel (Grus grus / Crane)

Geen opmerkingen: