09-01-10 Rondje Zeeland

Vandaag samen met Ruben V, Pieter B en Joachim B weer een rondje Zeeland gemaakt. Ik werd weer opgepikt in rozenburg bij de pond, en dit verliep deze keer helemaal soepel. We waren nu een uurtje later, maar dat was niet zo erg want we gingen niet eerst een stuk lopen bij de kwade hoek maar meteen door naar de Brouwersdam. Dit omdat we gisteren op een paar minuten de zwarte zeekoet hadden gemist, en dat moest niet nog een keer gebeuren. Aan de kant van Zuid-Holland hadden we weer een paar kuifduikers en snel gingen we door naar de spuisluis waar het de laatste tijd allemaal gebeurd. Hier zaten ook weer aardig wat kuifduikers en er vlogen 4 vrouwtjes nonnetjes langs die even in vielen. Ondertussen zag Ruben ook een ijseend langs vliegen die helaas snel in viel waardoor ik hem gemist had. Er vloog ook nog en mooi mannetje nonnetje langs en er vlogen aardig wat eider eenden langs. Helaas nog geen ijsduiker of zwarte zeekoet. na hier een tijdje over zee te hebben gekeken maar even verder gereden waarbij we 8 paarse strandlopers hadden in de inham bij de spuisluis. We gingen weer vrolijk verder op zoek naar witbuik rotganzen bij Scharendijke. Voordat we hier aan kwamen zagen we langs de weg een groep brandganzen zitten die we even gingen bekijken. Hier bleken 33 kleine rietganzen tussen te zitten, altijd leuk. na de weg vervolgd te hebben kwamen we bij de plek van de (witbuik)rotganzen. Deze zaten aardig dicht bij de weg en hier werd snel een witbuik uit gehaald. Ook hier gingen we weer verder na hem goed bekeken te hebben. Terwijl we verder reden kwamen we opeens nog de familie van 6 witbuikrotganzen tegen met 2 ouders en 4 jongen.

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Op de foto's hierboven zijn de witbuik rotganzen te zien waarbij op de onderste foto ze alle 6 staan. Hier hebben we ook nog even de andere brandganzen gecheckt waarbij er nog 5 kleine rietganzen tussen zaten. De volgende stop zou zijn bij een plek waar je over de veermansplaat heet kan kijken waar een paar flamingo's horen te zitten tussen chileense en caribische flamingo's. Helaas begon hier snel het weer om te slaan en begon het zicht erg slecht te worden met sneeuw waardoor we met veel moeite het eiland konden zien en dus niet of er ook flamingo's zaten of niet. Onderweg naar deze plek vloog er nog wel een geringde wilde zwaan over en was er een vrouwtje blauwe kiekendief aan het jagen. Na deze dip gingen we verder in de richting van de stolpweg om te kijken of de velduilen misschien al aan het jagen waren en of er bokjes in de sloot erlangs zouden zitten. Bijde soorten wilde niet mee werken. Wel hadden we hier 2 groepen kleine zwanen over vliegen. 1 groep van 9 stuks en 1 groep van 7 stuks. verder was er een mooi ruigte stukje met kneuen, groenlingen, veldleeeuweriken en vloog er een houtsnip op. Ook was hier een slootje aanwezig met een zwarte ruiter, bonte strandlopers, wulpen en een kluut. Hierna gingen we naar polder Burgh- en Westland waar de nodige ganzen moesten zitten. Onderweg hadden we nog 2 overvliegende boomleeuweriken en sprongen er 2 bruinvissen in de oosterschelde. Eenmaal aangekomen zaten er een hoop brandganzen en rotganzen. De rotganzen zaten mooi dicht langs de weg, dus die waren eerst aan de beurt. Al snel werd er een witbuikrotgans uit gehaald en ook al snel daarna de tweede. Een stukje verder gereden naar een groep die nog dichter bij de kant zat leverde een roodhalsgans op die vlak naast de weg zat! Echt heel erg gaaf en hier een paar plaatjes van kunnen maken. Hier spraken we ook mensen die de zwarte zeekoet en 2 ijsduikers hadden gezien bij de Brouwersdam, shit! Wij nog even de ganzen afgecheckt en helaas vloog alles daarna de lucht in. De reden hiervan konden we niet vinden. Op deze plek vloog verder nog een kleine zilverreiger langs, een jagende blauwe kiekendief en vlogen er 7 kleine zwanen over. (helaas wilden we te snel weg waardoor we een groep niet goed hebben bekeken en hierdoor een dwerggans hebben gemist)

Roodhalsgans (Branta ruficollis)

Roodhalsgans (Branta ruficollis)

Roodhalsgans (Branta ruficollis)

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Roodhalsgans (Branta ruficollis)

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Na de melding van de zwarte zeekoet en de 2 ijsduikers dus snel nar de brouwersdam gereden om ze te zoeken. Eenmaal aangekomen bij de Brouwersdam zagen we al snel een paar mensen met telescoop staan, en daar dus even bij aangeschoven. Zij bleken een ijsduiker in beeld te hebben die vlak langs de kust aan het jagen was, en een keer boven kwam zetten met een krabje. Het moest er toch nog even inkomen, Joachim B had een mooie zelfgemaakte muts (op de basisschool zij die) op die volgens de andere vogelaars, waarbij hij per ongeluk voor ging staan, erg leek op een baltimoretroepiaal;).
Ook zaten er 2 vrouwtjes nonnetjes te vissen langs de spuisluis. Hierom snel naar de spuisluis gereden om hier de zwarte zeekoet te zoeken. Ruben, Pieter en ik doken de auto uit om over zee te kijken waarbij Joachim lekker warm in de auto bleef zitten onder het motto dat hij de hele week al buiten aan het werk was geweest. Al snel kwam hij naar buiten gerend en zij dat hij waarschijnlijk de zwarte zeekoet had mooi vlak voor de gele boeien bij de spuisluis! Dit bleek inderdaad het geval te zijn en snel gingen we naar de andere kant waar hij dichterbij zat om wat foto's te maken. Tijdens het foto's maken kwam ook de ijsduiker langs. Even dachten we er 2 te zien, of hij moest wel heel erg snel duiken, en later werd dit bevestigd door 2 ijsduikers die tegelijk boven waren. Soms waren de zwarte zeekoet en de ijsduiker ook leuk in 1 beeld te zien (zie foto.) Tijdens het fotograferen van de zwarte zeekoet kwam ook nog even een vrouwtje middelste zaagbek langs dobberren die we dan ook maar even op de foto moesten zetten. Ik heb er ook even een foto bij gezet van de zweekoet die zn vleugels klapperde om te laten zien hoe mooi ze eruit zien;).

Zwarte zeekoet (Cepphus grylle)

Zwarte zeekoet (Cepphus grylle)

Zwarte zeekoet (Cepphus grylle)

IJsduiker (Gavia immer) en Zwarte zeekoet (Cepphus grylle)

IJsduiker (Gavia immer)

Middelste zaagbek (Mergus serrator)

Na een kaartje vol te hebben geschoten (stonden ook al een paar foto's op) gingen we door naar Zierikzee om de eerste Ross gans van vandaag te proberen wat tevens een nieuwe soort voor Joachim is. Onderweg kwamen we al langs een groep rotganzen waar we ook op de heenweg langs kwamen, maar toen konden we niet op tijd remmen. Nu wel en dus gingen we even deze groep checken op zwarte of witbuik rotgans. Ruben had al snel een zwarte rotgans ertussen gevonden met lelijke witte vlekjes op zn kop. Dit bleek, thuis gekomen, hetzelfde exemplaar dat al een tijd in zeeland rond dwaalt. Na hier ook weer een mooie jagende blauwe kiekendief en weer een kleine zwaan hadden gezien vervolgden we onze weg weer richting Zierikzee.

Zwarte rotgans (Branta nigricans)

Al vrij snel waren we in Zierikzee en ook snel waren we er weer langs en gingen we de oostkant checken op ross' gans. Al vrij snel hadden we hem gevonden tussen een grote groep brand ganzen. Dit checken klinkt lastig, maar is bij zoon witte gans vrij makkelijk (zie foto.) Hier zat verder niet veel tussen en we gingen door naar Noord-Beverland om hier de andere ross gans en andere dingen te zoeken. Al snel kwamen we bij een groep van 800+ toendra rietganzen waar in ieder geval 1 taiga tussen zat. Naar meer hebben we niet gezocht omdat het weer en de wind het niet toelieten. Vlakbij deze plek was ook de plek waar de andere ross' gans hoort te zitten. Joachim zag in eerste instantie geen ganzen, maar kwam er toen achter dat het geen omgeploegd lans was, maar allemaal brandganzen. Dit zegt wel iets over de grootte van de groep denk ik. Ook hier was het niet moeilijk om een witte stip ertussenuit te halen, en dit bleek inderdaad de ross gans te zijn.

Ross' gans (Chen rossii)

Hierna snel de weg vervolgd en op zoek gegaan naar de bonte kraai bij het Veerse meer. Ook dit ging niet lukken vanuit de auto, dus gingen we verder verder opweg naar Neeltje Jans. Hier liet de ijsduiker zich weer snel mooi zien en vloog er ook nog een oeverpieper rond. helaas weer geen kuifaalscholver, maar dat komt nog wel dit jaar. Hierna gingen we ook weer snel door naar de stolpweg omdat het ondertussen al begon te schemeren en dus de velduilen actief moesten worden. Onderweg hadden we weer een jagende vrouw blauwe kiekendief, en op de plek van de velduilen was een paartje blauwe kiekendieven aan het jagen. hier zaten nu ook 2 kleine zwanen maar nog geen velduilen. we spraken wat mensen aan, en die hadden ook nog geen velduilen gezien, maar wel een roerdomp een stukje terug. Tijdens dit praatje vloog er nog een mooie slechtvalk over. Altijd leuk een roerdomp die zich goed laat bekijken, dus hier waren we even langs gegaan, en deze liet zich inderdaad erg fraai bekijken! Ook weer op tijd terug gegaan, maar de velduilen lieten zich nog steeds niet zien. Ondertussen waren de auto's ook allemaal weg en werd het te donker om ze nog te zien, helaas.
na deze geslaagde dag met 6 nieuwe jaarsoorten nog even bij mij in de buurt bij een ransuilen roestplek gezocht naar ransuilen, of we ze konden horen, maar dit was helaas niet het geval.

Geen opmerkingen: