08-01-10 Rondje Zeeland

Vandaag met een aantal afgevaardigde NJNers Zeeland onveilig gaan maken en lekker gevogeld. Het begin was al goed, we hadden 10 over half 8 afgesproken bij de pont. Ik mooi op tijd bij mij thuis weg zodat ik ruim op tijd bij de pont zou zijn. Toen ik het hoekje voor de pont omkwam zag ik de pont al klaar liggen en ik schrok me rot. Tijd om op de klok te kijken hoelaat het was had ik niet dus zette ik het op een rennen. 1 ding kan ik daarbij nu vertellen, rennen, om half 8 in de ochtend, in de kou, met statief, rugtas en een handtasje is niet niks! Afijn buiten adem stond ik op de pont en ging de klep omhoog. toen we bijna aan de andere kant kwamen en ik weer een beetje adem kon halen op de klok gekeken, en het was nog voor half 8. Ik snapte er niks van, want hij hoort om half van Maassluis te vertrekken. Afijn, het bleek spits te zijn en dan varen er 2 ponten elke 10 minuten. Ondertussen heel bijna in Rozenburg, belt Rutger dat ze fout zijn gereden en ff wat later komen. uiteindelijk maar 10 minuutjes later zit ik in de auto met Tim de B. achter het stuur, Rutwer W. ernaast en Paul H. naast mij op de achterbank.
Onze eerste stop was met wat zoekwerk naar de juiste parkeerplek de Kwade Hoek aan de beurt. Hier gingen we op zoek naar ijsgors, frater en sneeuwgors. Hier hadden we van die drie soorten eigenlijk alleen maar 15 sneeuwgorzen, helaas want voor deze soort hoef je normaal niet zo'n eind te lopen. hier zaten wel een hoop nieuwe jaarsoorten (was ook pas de eerste keer dit jaar dat ik aan de kust was.) Leuk was nog wel een adulte geelpootmeeuw die een beetje op het strand stond. verder zaten er een hoop steltlopers en zat er een groene specht op een paaltje.
De volgende stop was de brouwersdam waar we hoopten op zwarte zeekoet en ijsduiker. Vooral Rutger hoopte heel erg hard op zwarte zeekoet omdat dat een nieuwe soort voor hem zou zijn. Langs de brouwersdam zelf hadden we natuurlijk ook al een hoop leuke soorten zoals 11 kuifduikers, 2 grote zeeenden, overvliegende slechtvalk, 12 paarse strandlopers, 6 kanoeten en veder nog zwarte zeeeenden, zilverplevieren enz enz. Terwijl we iemand aanspraken werd ons verteld dat hij net de zwarte zeekoet en 2 ijsduikers bij het haventje had, maar dat ze opeens allebij weg waren. Wij alsnog dus erheen gegaan maar helemaal niks gevonden, typisch gevalletje van jammer de bammer. De volgende stop was bij Scharendijke om de rotganzen te checken op zwarte en witbuik rotganzen. Rutger vond een mooie witbuikrotgans voorin de groep (zie foto) en verder konden we er niks tussen vinden.

Witbuikrotgans (Branta hrota)

Via het mooie brouwershaven gingen we door naar de Flamingo's. Onderweg vlogen er 19 kleine zwanen over en haalden we de flamingo's niet. De weg was vrij glibberig en het koste teveel tijd via deze weg om de flamingo's te vinden, helaas. Al om al met een omweg bij Prunje aangekomen waar 10 kleine rietganzen zaten te foerageren maar die helaas snel opvlogen toen we de auto stil zette. Hier zaten ook nog 15 kleine zwanen en een dodaars in de sloot. het volgende plan was om nar de Flauwers en Wevers inlaag te gaan om te kijken of hier nog leuke steltjes en eendjes zaten zoals topper, ijseend, grutto en zwarte ruiter maar dit wilde helaas niet lukken omdat dit helemaal dicht gevroren was en er dus ook niks te doen was. Wel zat hier een mooie vrouw smelleken op een akker en vloog de eerste kleine zilverreiger langs. Hierna snel de weg vervolgd naar Noord beverland waar gisteren een ross gans, 2 sneeuwganzen en een roodhalsgans in 1 groep zaten, leuk voor de jaarlijst! maar eerst kwamen we een grote groep van ongeveer 800 toendrarietganzen tegen met (ik had) 3 taiga rietganzen en nog wat kolganzen. Een klein stukje verder zagen we al snel een groep brandganzen vliegen met een witte vlek ertussen! Snel de auto gestopt en gelukkig ging deze witte vlek, ook wel bekend als ross gans een beetje voorin de groep zitten. terwijl Tim naar het beestje zat te kijken riep hij opeens "roodhalsgans!!!" Snel de scoop erop gezet en toen kon ik nog net een herkenbaar halsje mee pikken waarna hij opeens onzichtbaar werd, waardoor Paul en Rutger hem helaas net hadden gemist. Een zoekactie vanaf een andere weg leverde helaas ook niks op en net toen we weg wilden gaan kwamen de 2 sneeuwganzen aanvliegen, +1. We gingen ook nog van een andere kant kijken of we de roodhalsgans konden zien en onderweg liet een houtsnip zich erg mooi bekijken (en ja, ik was te langzaam voor een foto;)) Vanaf deze kant liet de roodhalsgans zich ook niet zien, en weer toen we net weg wilden gaan kwamen de 2 sneeuwganzen aardig dicht langs de weg zitten waardoor wat bewijsplaatjes gemaakt konden worden (zie hieronder.)

Ross' gans (Chen rossii)

Ross' gans (Chen rossii)

Sneeuwgans (Chen caerulescens)

Sneeuwgans (Chen caerulescens)

Sneeuwgans (Chen caerulescens)

Ondertussen begon het al wat later op de dag te worden en gingen we snel door naar Neeltje Jans om hier ijsduiker en kuifaalscholver te zoeken. Onderweg nog even geprobeerd de bonte kraai bij het Veerse meer te vinden, wat ook niet helemaal ging lukken. Eenmaal bij Neeltje jans was de ijsduiker snel in zicht en gelijk gingen we weer verder om de kuifaalscholver te zoeken en niet te vinden. Hierna snel weer door gescheurd naar de brouwersdam om te kijken of de zwarte zeekoet er nu wel zat, wat niet het geval was. Wel zat hier nu een roodkeelduiker die we ook nog niet hadden vandaag. Hier hebben we niet heel lang gezocht, want de zon begon al lager te gaan, en we moesten nog even langs de velduilen bij de stolpweg. Onderweg zagen we nog een mooie wulp (Rutgers mooiste ooit) en wat watersnippen. Bij de Stolpweg was het een beetje achteraan aanschuiven en zagen we totaal 4 velduilen. Dit was niet erg bevredigend omdat ze steeds een heel klein stukje vlogen en neer doken, en dit hebben we ook niet overdreven veel gezien. Hier vlogen we nog 2 kleine zilverreigers langs en een mooie jagende man blauwe kiekendief was even ter plaatse.
Ondertussen was het alweer donker geworden en was het einde van een geslaagd rondje zeeland in zicht. verder was er op de terugweg nog iets met rutgers haar en het autoraampje, maar de precieze details ben ik even vergeten;)

Watersnip (Gallingago gallinago)

Geen opmerkingen: