06-01-10 Rondje Schipluiden

De ijzel was van de meeste wegen af (bij mij voor de deur, in natuurgebieden valt het meestal tegen, nu dus ook), dus een goede reden om weer het standaard rondje te doen. Omdat ik dit jaar nog geen rondje had gedaan stonden er een hoop soorten op de lijst die ik nog graag wilde zien voor de jaarlijst. Zo ging ik eerst naar het Kraaiennest bij De Lier om hier te zoeken naar roerdomp, waterral, slobeend, kleine zwaan en baardmannetjes. Onderweg hier naartoe kwam ik een mooie adult slechtvalk tegen die van een prooi zat te eten. Alle doelsoorten waren gelukt behalve de kleine zwaan, maar daar is nog een andere plek voor. ver zaten hier ook nog 3 kneuen ter plaatse en een bergeend.
Bij schipluiden zag ik al snel groepen ganzen en de eerste kleine rietganzen waren ook alweer binnen. Hier zaten ook 6 stuks toendrarietganzen tussen, wat in deze regio leuker is dan kleine rietganzen.
Even voorbij schipluiden zag ik een paar zwanen zitten die er al anders uitzagen van een afstandje, en van dichtbij ook, 20 kleine zwanen waarvan 2 jongen. Hierna even door naar een standaard plek voor ransuil waar er 4 zaten en waar ook nog 2 vuurgoudhaantjes zaten. Op de terugweg even bij de vlaardingse vlietlanden eenden gecheckt op nonnetje (lekker makkelijk als alles in een wak zit) wat niks opleverde, alleen een jagende havik die alles opjoeg en 2 baardmannetjes. Toen ik het bruggetje over fietste zaten er om de hoek 4 stuks nonnetje, 3 vrouw en 1 man, iets wat ik niet had verwacht daar.

Roerdomp (Botaurus stellaris)

Roerdomp (Botaurus stellaris)

Geen opmerkingen: